Intervju Samo Kenda (Berryska)
Kakovost se začne z (najboljšo) surovino
Samo Kenda se v beli halji sprehaja po destilarni pri Dolenjskih Toplicah. V njegovih stvaritvah pa uživa vedno več ljudi.
Danes ste motor ekipe, ki skrbi za pijače blagovne znamke Berryshka. Kako ste zašli v proizvodnjo alkoholnih pijač?
Malokdo ve, da so bili naši prvi začetki poslovne poti davnega leta 1990 najprej usmerjeni na trgovanje in proizvodnjo zdravilnih rastlin in gozdnih sadežev. Ljubezen do zelišč je naša stalnica. Najeli smo staro destilarno in začeli s proizvodnjo eteričnih olj, predvsem iz brinovih jagod. Še danes to olje proizvajamo ter ga prodajamo praktično po vsem svetu. Alkohol je prišel na vrsto pozneje.
Kako to?
Eterična olja so sezonskega značaja, zato smo iskali dopolnilno dejavnost. Brinje je bilo praktično vedno pri hiši, zato je bil precej logičen korak, da smo začeli kuhati brinjevec.
In potem ste zavili še na področje čokolade. Zakaj?
Sestra Zdenka je vedno uživala v izdelavi slaščic, zato smo se odločili, da njen hobi povežemo z družinskim poslom. Danes je vodja čokoladne delavnice, ki izdeluje vse od čokoladnih tablic do kroglic in pralin, pa tudi priljubljene čokoladne kozarčke, v katere seveda velja naliti pijače iz destilarne.
Od kje vam znanje za vse to?
Jaz sem popoln samouk. Z radovednostjo, zanimanjem in preizkušanjem se lahko človek marsikaj novega nauči.
Kolikor mi je znano, ste v karieri vozili tudi tovornjak. Koliko poslovnih preobrazb ste v življenju že opravili?
Veliko. Vojna na Balkanu nam je onemogočila normalno delo v branži prodaje zdravilnih rastlin in prisiljeni smo bili poprijeti za vsako delo. Takrat sva z očetom imela v lasti manjše tovorno vozilo in se »po sili razmer« usmerila v avtoprevozništvo.
Katere lekcije v poslu nikoli ne boste pozabili in zakaj?
Pomen konstantnih prodajnih ter marketinških akcij. Gradnja blagovne znamke je garanje, saj zahteva stalno aktivnost in prisotnost. Na domačem tržišču je blagovna znamka Berryshka že precej poznana, v tujini pa iščemo distribucijske kanale, preko katerih bi Berryshka dosegla končne kupce.
Danes ljudje ne kupujemo zgolj izdelkov, temveč predvsem uporabniške izkušnje. Kako jim vi servirate le-te?
Vsi izdelki Berryshka sodijo med t. i. premijske izdelke. Kakovost naših alkoholnih pijač iz leta v leto navdušuje ocenjevalce in okuševalce z vsega sveta, rezultat so prestižne nagrade. Mi poskrbimo za celovito uporabniško izkušnjo – od embalaže do vsebine. In če nas stranke obiščejo še na našem naslovu, jim v kavarni z lepo urejeno teraso vam postržemo s sladkimi dobrotami naše čokoladne mojstrice Zdenke. Nudimo vrhunsko postrežbo in ročno izdelane čokolade omejenih serij.
Delujete v tržni niši. Je zato vaše delo lažje ali težje?
Pravzaprav oboje. V nišah je manj konkurentov, je pa res, da so vsi, ki so prisotni občudovanja vredni tekmeci. Zato spanje na lovorikah ne pride v poštev. Zaradi tekmecev smo tudi mi boljši.
Katere so vaše ključne konkurenčne prednosti?
Izdelava vseh naših produktov poteka ročno in z izbiro najboljših surovin. Poudarek je predvsem na kakovosti brez uporabe industrijskih nadomestkov in aditivov. Prav tako izdelkom namenjamo zelo kakovostno embalažo in napreden dizajn. Posvečamo veliko pozornost izvirnim in unikatnim izdelkom, med katerimi najbolj izstopa brinovo žganje, starano v hrastovem sodu. Podobnega izdelka ne najdemo nikjer na tržišču in je med našimi kupci postal pravi hit.
Imate kakšno neizpolnjeno podjetniško željo?
Skorajda ne več. Izpolnil sem si dolgoletno željo in se podal v razvoj ter proizvodnjo prvega slovenskega viskija. Ta je izdelan popolnoma iz slovenskih surovin.
Kako se ustrezno predstaviti (na spletu)?
Ne glede na to, kaj počnete, stranke želijo vedeti, kdo ste in kaj (ter kako) delate. Spletna predstavitev in podstran »O meni« ali »O nas« tako nikakor ne sme manjkati. Podstran »O nas« ali »O meni« je torej pomembna. Zelo pomembna. In to ne glede na to, ali ste...
Kako proda(ja)ti milenijcem?
Kljub prepričanju, da so milenijci mladi, napihnjeni in sebični posamezniki, kljub temu premorejo širok razpon starostnih skupin, osebnostnih lastnosti in interesov. Kako jim torej prodajati in prodati? Letnica rojstva milenijcev ni zakoreninjena, načeloma pa velja,...
Spletnih dnevnikov je ogromno, za katerega se odločiti?
Ste vedeli, da obstaja kar ducat različnih vrst spletnih dnevnikov? V nadaljevanju razkrivamo, kateri so tisti, ki so najbolj primerni za posel. Posamezniki se pogosto odločijo za osebni spletni dnevnik, ki se ne osredotoča na posamezno temo ali občinstvo, temveč...
Rezerviraj si mesto na brezplačni delavnici
Delavnice so za udeležence brezplačne, število mest je zaradi želje po kakovostni izvedbi in omejitve prostora omejen.
Predlagamo, da se vpišete na seznam za obveščanje o terminih in lokacijah delavnic. Za vsa vprašanja smo dosegljivi na telefonski številki 01 600 10 10 in 031 402 888 oziroma nam pišete na e-naslov info@ecetera.si.