Intervju Samo Kenda (Berryska)
Kakovost se začne z (najboljšo) surovino
Samo Kenda se v beli halji sprehaja po destilarni pri Dolenjskih Toplicah. V njegovih stvaritvah pa uživa vedno več ljudi.
Danes ste motor ekipe, ki skrbi za pijače blagovne znamke Berryshka. Kako ste zašli v proizvodnjo alkoholnih pijač?
Malokdo ve, da so bili naši prvi začetki poslovne poti davnega leta 1990 najprej usmerjeni na trgovanje in proizvodnjo zdravilnih rastlin in gozdnih sadežev. Ljubezen do zelišč je naša stalnica. Najeli smo staro destilarno in začeli s proizvodnjo eteričnih olj, predvsem iz brinovih jagod. Še danes to olje proizvajamo ter ga prodajamo praktično po vsem svetu. Alkohol je prišel na vrsto pozneje.
Kako to?
Eterična olja so sezonskega značaja, zato smo iskali dopolnilno dejavnost. Brinje je bilo praktično vedno pri hiši, zato je bil precej logičen korak, da smo začeli kuhati brinjevec.
In potem ste zavili še na področje čokolade. Zakaj?
Sestra Zdenka je vedno uživala v izdelavi slaščic, zato smo se odločili, da njen hobi povežemo z družinskim poslom. Danes je vodja čokoladne delavnice, ki izdeluje vse od čokoladnih tablic do kroglic in pralin, pa tudi priljubljene čokoladne kozarčke, v katere seveda velja naliti pijače iz destilarne.
Od kje vam znanje za vse to?
Jaz sem popoln samouk. Z radovednostjo, zanimanjem in preizkušanjem se lahko človek marsikaj novega nauči.
Kolikor mi je znano, ste v karieri vozili tudi tovornjak. Koliko poslovnih preobrazb ste v življenju že opravili?
Veliko. Vojna na Balkanu nam je onemogočila normalno delo v branži prodaje zdravilnih rastlin in prisiljeni smo bili poprijeti za vsako delo. Takrat sva z očetom imela v lasti manjše tovorno vozilo in se »po sili razmer« usmerila v avtoprevozništvo.
Katere lekcije v poslu nikoli ne boste pozabili in zakaj?
Pomen konstantnih prodajnih ter marketinških akcij. Gradnja blagovne znamke je garanje, saj zahteva stalno aktivnost in prisotnost. Na domačem tržišču je blagovna znamka Berryshka že precej poznana, v tujini pa iščemo distribucijske kanale, preko katerih bi Berryshka dosegla končne kupce.
Danes ljudje ne kupujemo zgolj izdelkov, temveč predvsem uporabniške izkušnje. Kako jim vi servirate le-te?
Vsi izdelki Berryshka sodijo med t. i. premijske izdelke. Kakovost naših alkoholnih pijač iz leta v leto navdušuje ocenjevalce in okuševalce z vsega sveta, rezultat so prestižne nagrade. Mi poskrbimo za celovito uporabniško izkušnjo – od embalaže do vsebine. In če nas stranke obiščejo še na našem naslovu, jim v kavarni z lepo urejeno teraso vam postržemo s sladkimi dobrotami naše čokoladne mojstrice Zdenke. Nudimo vrhunsko postrežbo in ročno izdelane čokolade omejenih serij.
Delujete v tržni niši. Je zato vaše delo lažje ali težje?
Pravzaprav oboje. V nišah je manj konkurentov, je pa res, da so vsi, ki so prisotni občudovanja vredni tekmeci. Zato spanje na lovorikah ne pride v poštev. Zaradi tekmecev smo tudi mi boljši.
Katere so vaše ključne konkurenčne prednosti?
Izdelava vseh naših produktov poteka ročno in z izbiro najboljših surovin. Poudarek je predvsem na kakovosti brez uporabe industrijskih nadomestkov in aditivov. Prav tako izdelkom namenjamo zelo kakovostno embalažo in napreden dizajn. Posvečamo veliko pozornost izvirnim in unikatnim izdelkom, med katerimi najbolj izstopa brinovo žganje, starano v hrastovem sodu. Podobnega izdelka ne najdemo nikjer na tržišču in je med našimi kupci postal pravi hit.
Imate kakšno neizpolnjeno podjetniško željo?
Skorajda ne več. Izpolnil sem si dolgoletno željo in se podal v razvoj ter proizvodnjo prvega slovenskega viskija. Ta je izdelan popolnoma iz slovenskih surovin.
Z LinkedIn Publisher do znatno večjega občinstva
LinkedIn Publisher lahko močno razširi doseg vašega podjetja na LinkedIn, ne glede na velikost vašega omrežja. Če tega še ne počnete, vsekakor izkoristite funkcijo brezplačnega objavljanja vsebine na omrežju LinkedIn s pomočjo orodja Publisher. Ta lahko poveča...
Spremenite najboljše objave z družbenih medijev v blog zapise
Danes so v svetu zelo priljubljeni spletni dnevniki, t. i. blogi. Vedno več podjetij oziroma zaposlenih jih piše. Ker s tem skrbijo za razvoj občinstva. Toda, kako (na)pisati privlačen blog? Prvi korak je seveda najti privlačno vsebino, nekaj, kar bo bralce zanimalo....
6 zlatih pravil v trženju
Vas že slišim: kako ima lahko nekaj tako dovzetnega za spremembe, kot je trženje, dolgoletna, celo zlata pravila? Spremenjeni algoritmi se na družbenih medijih praktično pojavijo vsakih nekaj tednov. Google postaja vse bolj pameten, ustvarja večji pritisk na...
Rezerviraj si mesto na brezplačni delavnici
Delavnice so za udeležence brezplačne, število mest je zaradi želje po kakovostni izvedbi in omejitve prostora omejen.
Predlagamo, da se vpišete na seznam za obveščanje o terminih in lokacijah delavnic. Za vsa vprašanja smo dosegljivi na telefonski številki 01 600 10 10 in 031 402 888 oziroma nam pišete na e-naslov info@ecetera.si.