Kako v marketingu uporabljati metafore?

by 12 Jun 2019informacije, izdelki, podjetnik

Moč metafor je v tem, da ustvarjajo živahne, preproste slike v naši glavi, kjer ostanejo brez popačenja. Metafore lahko uporabite kot marketinško orodje, saj imajo izjemen potencial. A ne vse.

Metafore so del figurativnega jezika. Gre za navadne ali celo dolgočasne izjave, začinjene na privlačen, ustvarjalen in čustveno privlačen način. Pogosto uporabljajo pretiravanje, vendar ne z namenom dramatiziranja, temveč zato, da poudarijo sporočilo.

6 vrst metafor

Obstaja več različnih vrst metafor, spoznavanje z njimi vam bo pomagalo izbrati pravo.

Absolutne metafore se imenujejo tudi anti-metafore ali paralogične metafore; niso lahko razumljive in bralca ​​pogosto zmedejo. Npr. »Stari je bil mrtev kot kamen«. Absolutnih metafor v trženju raje ne uporabljajte.

Mrtve metafore so tiste, ki so praktično izprane, bile so v uporabi tako dolgo, da ne naredijo več vtisa na bralca. Tudi te raje izpustite.

Razširjene metafore najdete v knjižnih delih, npr. Shakespeare je dejal »ves svet je oder«, v romanu Romeo in Julija pa je slednjo primerjal s soncem. Tudi razširjene metafore so pogosto kompleksne in zato manj primerne za rabo v poslu, saj bralca lahko zmedejo in se jim velja izogniti.

Mešane metafore združujejo dve ali več metafor. Npr. »Zlomil mi je srce, vendar sem se vrnila v igro in sem prepričana, da bodo moški kmalu začeli deževati.« No, tudi takim metaforam se izognite.

Korenske metafore so razširjen del stališča posameznika; oblikujejo ali izražajo, kako se oseba počuti. Nekatere od njih so tudi mrtve metafore. »Življenje je potovanje« je primer korenske metafore, ki je tudi – odvisno od tega, koga vprašate – mrtva metafora. V trženju lahko ustvarite lastno korensko metaforo za vašo blagovno znamko in jo uporabite kot slogan ali v oglaševalskih akcijah. Slednje bo še posebej koristno, če imate najsodobnejši izdelek, nekaj, česar trg še ni videl in ga želite razložiti na način, ki si ga bodo ljudje zapomnili.

Znakovne metafore se povezujejo s čutili – vidom, zvokom, vonjem, okusom ali dotikom. Bralcu se zdi, da doživljajo sceno iz prve roke, zato so tudi nepozabne. Znakovne metafore uporabljajo senzorične besede za primerjavo. »Tvoj glas je glasba za moja ušesa« ali pa »to rojstnodnevno presenečenje je bila češnja na torti«.

Kako v marketingu uporabljati metafore? 2 Kako v marketingu uporabljati metafore? 3 Kako v marketingu uporabljati metafore? 4
Kako v marketingu uporabljati metafore? 5
Kaj so podkasti?

Kaj so podkasti?

Nova angleška beseda »podcast« je prinesla nemalo izzivov slavistom in lektorjem. Medtem, ko  večina avtorjev člankov besedo kar ponarodelo prevaja...

Rezerviraj si mesto na brezplačni delavnici

Delavnice so za udeležence brezplačne, število mest je zaradi želje po kakovostni izvedbi in omejitve prostora omejen.

Predlagamo, da se vpišete na seznam za obveščanje o terminih in lokacijah delavnic. Za vsa vprašanja smo dosegljivi na telefonski številki 01 600 10 10 in 031 402 888 oziroma nam pišete na e-naslov info@ecetera.si.

Stopite v stik z nami

Izberite namen svojega sporočila

Obdelava osebnih podatkov

Share This